... Vergelijk & bespaar

Zonnepanelen op je eigen dak?
Voer je adres in en kom er achter!
Home  >  Over zonnepanelen  >  Zonnehandleiding  >  Zelf zonnepanelen gebruiken

Zelf zonnepanelen gebruiken

Overzicht - Zonnestroom - Je eigen dak - Subsidies - Financiële haalbaarheid - Zelf zonnepanelen gebruiken

In dit hoofdstuk besteden we aandacht aan het aanschafproces van een zonnestroomsysteem en hoe CompareMySolar je daarbij kan helpen. We geven ook een voorbeeld van iemand die zonnepanelen aanschaft en geven je tips voor het vinden van de juiste installateur. Het doel van dit hoofdstuk is dat je het proces kunt overzien en duidelijk is hoe we je hierbij kunnen helpen. Als je nog vragen hebt kun je altijd contact met ons opnemen of kijk eens in onze veel gestelde vragen of verklarende woordenlijst.

Het proces

CompareMySolar benadert het proces in vijf stappen

 • Oriëntatie, regelgeving & subsidies
 • Huisbezoek /offerte-aanvraag
 • Beslissing
 • Installatie
 • Nazorg / services

Oriëntatie, regelgeving & subsidies: Een erg belangrijke fase waarin je jezelf informeert over zonne-energie, het duidelijk moet worden of er een bouwvergunning nodig is voor het plaatsen van zonnepanelen (normaalgesproken niet),  de aanvraag van een eventuele lokale subsidie kan gestart worden en uiteraard ga je kijken welke systemen op je dak passen en bij welke installateurs je die systemen kunt aanschaffen. CompareMySolar biedt je al deze informatie, toegespits op je eigen dak. Vervolgens heb je via CompareMySolar de mogelijkheid om al je informatie door te sturen naar 1 tot 3 installateurs naar keuze

Huisbezoek /offerte-aanvraag: Als eenmaal duidelijk is welke systemen en installateurs interessant zijn is het tijd om tot een exacte offerte te komen. De meeste installateurs willen eerst bij je langs komen voordat ze een offerte opmaken. Tijdens zo’n huisbezoek worden bijvoorbeeld het dak nagemeten, de schaduw bekeken, de meterkast bekeken en de exacte grootte bepaald. CompareMySolar maakt al een schatting van het systeem, dat is ook handig voor de installateur, maar het echte systeemontwerp maakt hij altijd zelf. Zo’n huisbezoek duurt normaal ongeveer een uur en het resultaat is een offerte die je kunt af- of goedkeuren.

Beslissing: Neem rustig de tijd om het juiste systeem te kiezen. Kijk daarbij niet alleen naar de prijs, maar vooral naar de ervaring van een installateur, zijn reputatie, de kwaliteit van de materialen waar hij mee werkt, garantie op het hele systeem en extra services die hij biedt. Het gaat om een systeem dat 25 jaar meegaat, dus het is belangrijk om op lange termijn te denken en kwaliteit zwaar te laten wegen.

Installatie: Wanneer de offerte is ondertekend kan de installateur om een aanbetaling vragen en wordt er een datum gepland waarop het systeem op het dak gemonteerd wordt. De eigenlijke installatie duurt vaak één of twee dagen, afhankelijk van de grootte van het systeem en het soort dak.

Nazorg / services: Een zonnestroomsysteem vergt erg weinig onderhoud. De omvormer heeft een kortere levensduur (zo’n 15 jaar) dan de zonnepanelen, dus op een gegeven moment zal de omvormer vervangen dienen te worden. Services kunnen bestaan uit het in de gaten houden van de opbrengst van het systeem (monitoring), een verhuisservice voor het geval je verhuist en het systeem mee wil nemen of een schoonmaakservice.

De rol van CompareMySolar

Wij maken de oriëntatiefase van het aanschafproces van een zonnestroomsysteem makkelijker en toegankelijker voor iedereen. Onze website neemt je bij de hand door de eerste stappen van het proces en geeft je alle mogelijke informatie over zonne-energie. Wij zijn compleet onafhankelijk en zijn dan ook niet ontstaan vanuit één of meerdere installateurs. Alle advies wordt gebaseerd op je eigen dak, energieverbruik en locatie. We laten je ook alleen de installateurs met hun systemen zien die op jouw locatie kunnen leveren of installeren.

Voordat we een klant doorsturen naar een bepaalde installateur hebben we eerst telefonisch contact om je advies te geven en je vragen te beantwoorden. Op deze manier zorgen we dat je goed geïnformeerd bij de juiste installateur terecht komt, welke een offerte voor je op kan stellen die aan al je verwachtingen voldoet. Op deze manier kun je een weloverwogen besluit maken en vergelijk je appels met appels. Na het huisbezoek en installatie nemen we kort telefonisch contact met je op om je feedback te noteren, die ook weer beschikbaar komt voor nieuwe klanten. Op deze manier kunnen nieuwe klant een goed beeld krijgen van een installateur en kan een installateur zijn service verbeteren.

Voorbeeld van het gebruik van CompareMySolar

We nemen het voorbeeld van een echtpaar, Jan en Annie die een huis hebben in Luttenberg, wat gespaard hebben, maar niet tevreden zijn over de rente die ze op de bank krijgen.

Ze hebben gehoord over zonne-energie, maar hebben geen idee of het voor hun situatie interessant kan zijn. Annie besluit het internet eens op te gaan en komt onder andere op de website van CompareMySolar uit. Op de voorpagina ziet de  vijf stappen die ze door gaat lopen en ziet dat stap 1 het invoeren van haar adres is.

Stap 1: Voer je adres in: Ze voert haar adres in: Bergweg 3, Luttenberg

Stap 2: Details over je dak: Vervolgens ziet ze ineens een satellietfoto van haar huis. Er wordt haar gevraagd het zuidelijke dakgedeelte te selecteren zonder obstakels. Ze selecteert de hoeken van haar dak en geeft daarmee een rechthoekige selectie op haar dak aan.

Vervolgens wordt haar gevraagd om haar dakgoot te selecteren. Ze klikt een aantal maal in het geselecteerde dak totdat haar dakgoot rood oplicht. Vervolgens selecteert ze haar dakhoek, geeft aan dat er geen schaduw op haar dak valt en weet niet precies wat haar energieverbruik is, dus geeft ze aan dat ze met twee personen in huis woont.

Doordat we weten hoe groot de selectie is en wat haar dakhoek ongeveer is berekent het systeem haar dakoppervlak. Uit de locatie van haar dakgoot volgt de richting van het dak. In hun geval is dat 169 graden, dat behoorlijk richting het zuiden is.

Dakpotentie: Op de volgende pagina ziet ze een zonnewijzer die haar vertelt dat haar dakpotentie 93% is met daaronder heel veel gegevens waarom haar dak een goede potentie heeft. Ook wordt er aangegeven wat een zonne-energiesysteem van 1kWp haar kan opleveren, om haar een idee te geven van de opbrengst. Ze krijgt vervolgens de keuze om haar hele dak vol te leggen, of maar 60 of 30 procent van haar dak te gebruiken. 60% van haar dak levert genoeg stroom om haar eigen energierekening op 0 uit te laten komen, dus daar kiest ze voor.

Vergelijk systemen en installateurs: Nadat ze heeft gekozen voor een bepaalde grootte krijgt ze een heel overzicht te zien van installateurs bij haar in de buurt, met per installateur het beste systeem voor haar dak. Ze past haar maximum budget een beetje naar beneden ziet een heel aantal interessante systemen staan. Ze slaat de resultaten op door haar emailadres in te typen, want Jan heeft koffie gezet. Ook print ze de lijst met systemen om ze eens met Jan te overleggen. Ze komt twee dagen later terug op de website, ze heeft in haar email een bericht gekregen dat haar dakgegevens opgeslagen zijn en zodra ze op de link in haar email klikt ziet ze alle systemen weer staan. 

Ze kiest Veldman Solar en Ti-Zon uit door op Select te klikken achter het betreffende systeem. Ze voert haar gegevens in, ze geeft aan wanneer ze door ons teruggebeld kan worden en wanneer Veldman Solar langs kan komen voor het huisbezoek. Daarna doet ze hetzelfde voor Ti-Zon. Ze wordt een dag later door CompareMySolar gebeld, waarin ze nog vraagt of ze een bouwvergunning nodig heeft voor zonnepanelen. We leggen haar uit dat het in haar situatie geen probleem is. Tot slot sturen we alle gegevens van haar dak en de gekozen systemen door naar de twee installateurs, die bij haar langs komen om de uiteindelijke offerte op te maken.

Tips voor het selecteren van een installateur

Het kiezen van de juiste installateur is belangrijk gegeven de hoge aanschafkosten van zonnepanelen en het feit dat het system voor 25 jaar op je dak moet blijven werken (zonder schade aan je dak). In Nederland zijn er meer dan 120 installateurs / verkopers van zonnepanelen, en dit aantal is groeiende. Onze website heeft een zoekfunctie voor lokale installateurs. Het is belangrijk om bij een eerste selectie meerdere aspecten te laten meewegen:

 • Keurmerken
 • Ervaring
 • Verzekeringen
 • Prijs
 • Kwaliteit van materialen
 • Garanties
 • Voorbeelden / Referenties
 • Algemene indruk

Elk van deze factoren wordt hieronder verder besproken, en ze moeten samen worden afgewogen bij het maken van een beslissing: 

Keurmerken

Een goede basis voor de installatie van zonnepanelen zijn de beschikbare keurmerken voor installateurs. Ook al zijn keurmerken in Nederland niet verplicht, toch helpt het om de kwaliteit te waarborgen. Ten eerste is er Holland Solar, de Nederlandse branchevereniging voor zonne-energie. Daarnaast is er Uneto-Vni, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche. Tenslotte is er TüV , een certificatie- en inspectie-instelling gericht op onafhankelijke beoordeling.  Alle installateurs-profielen op de CompareMySolar website bevatten de relevante keurmerken van de installateur.

Ervaring

Er zijn meer dan 200 installateurs in Nederland, zowel grote als kleine bedrijven en de hoeveelheid ervaring in zonne-systemen verschilt enorm. Vraag aan je installateur sinds wanneer ze bestaan en hoeveel zonnepanelen ze installeren, zowel bij particulieren als bedrijven. Beoordeel ook hoe groot en hoe professioneel de organisatie is, om een schatting te kunnen maken of ze nog bestaan als je de garantie nodig hebt. CompareMySolar gebruikt een ervarings-score die al deze factoren van de aangesloten installateurs weergeeft.

Verzekering

In het geval van een ongeluk tijdens de installatie is het belangrijk dat de installateur goed verzekerd is. De installateur zou een goede verzekering en ongevallenverzekering moeten hebben.

Prijs

vraag meerdere offertes aan voor zonnepanelen en zorg dat elke offerte expliciet vermeldt wat de verwachte energie- en financiële opbrengsten per jaar zijn. Vraag ook of het inclusief of exclusief onderhoud is, ook al zal dit slechts een klein deel van de kosten zijn. Het is belangrijk dat je volledig overtuigt bent van de financiële aspecten van zonnepanelen voor je eigen dak. Prijs is een belangrijke factor voor iedereen, maar houdt ook vooral de andere aspecten in de gaten wanneer je een selectie maakt van mogelijke installateurs.

Kwaliteit van materialen

Zorg ervoor dat de installateur genoeg ervaring heeft met het merk zonnepanelen dat hij op je dak willen installeren. Vraag hen welk merk hun eigen voorkeur heeft en waarom. Zonnepanelen kunnen behoorlijk variëren op hun efficiëntie (de energieopbrengst per vierkante meter). Het is tevens belangrijk te kiezen voor een grotere paneelfabrikant of één die onderdeel is van een groter bedrijf, omdat de fabrikant nog steeds moet bestaan als je over 25 jaar aanspraak wil maken op je garantie. De kwaliteit van omvormers kan worden beoordeeld aan de hand van garantievoorwaarden en prestatiegaranties. Bevestigingsframes kunnen ook in kwaliteit verschillen en het is essentieel dat er geen roest of daklekkage ontstaat.

Garantie

De voorwaarden kunnen behoorlijk verschillen per installateur, dus vraag er naar. Zonnepanelen komen vaak met een garantie van 25 jaar. Omvormers hebben een kortere levensduur, een garantie van rond de 5 jaar, en moeten waarschijnlijk na 15 jaar vervangen worden. Vraag vooral ook naar de garantie op de installatie zelf, en mogelijke zaken die mis kunnen gaan met je dak. De installateur dient deze installatiegarantie  te verlenen, al is er geen wettelijke vereiste.

Voorbeelden / referenties

Vraag of de installateur soortgelijke installaties in het verleden heeft gedaan. Vraag voorbeelden van installaties op soortgelijke daken als je eigen dak. Kijk naar het uiterlijk van de voorbeelden en vraag naar contactgegevens van eerdere klanten als referentie. Je kunt ook gebruik maken van de CompareMySolar klantbeoordeling om een beeld te krijgen van de ervaring van eerdere consumenten met deze installateur.

Algemeen beeld

beoordeel na elk huisbezoek of je vertrouwen hebt in deze installateur en waarom. Het ontwerpen en installeren van een betrouwbaar en efficiënt zonne-systeem vergt ervaring in installatietechniek, dakbedekking en elektrische systemen. De installateur dient een partner te zijn die waarborgt dat je investering in zonnepanelen eenvoudig, duurzaam en financieel aantrekkelijk is. Uiteindelijk kan alleen jijzelf beslissen je vertrouwen hebt in deze installateur. 

Overzicht - Zonnestroom - Je eigen dak - Subsidies - Financiële haalbaarheid - Zelf zonnepanelen gebruiken