... Vergelijk & bespaar

Zonnepanelen op je eigen dak?
Voer je adres in en kom er achter!
Home  >  Over zonnepanelen  >  Zonnehandleiding  >  Jouw dak

Je eigen dak

Overzicht - Zonnestroom - Je eigen dak - Subsidies - Financiële haalbaarheid - Zelf zonnepanelen gebruiken

De output van een zonne-stroomsysteem hangt af van de volgende eigenschappen van je dak:

  • Locatie
  • Oriëntatie en dakhoek
  • Schaduw
  • Dakgrootte

Het systeem van CompareMySolar gebruikt alle eigenschappen van je eigen dak (locatie, oriëntatie, dakhoek, schaduw, dakgrootte) om een schatting te maken van de opbrengst van verschillende zonnestroomsystemen. Bij de selectie van mogelijke systemen maken we alleen gebruik van de beschikbare systemen bij installateurs die op jouw locatie kunnen installeren.

Naast de hulp die we bieden op de website helpen we je ook met persoonlijk advies. Iedere systeemaanvraag wordt opgevolgd door een telefoontje van ons waarin we de staat van het dak met je doornemen en eventuele vragen kunnen beantwoorden. Pas nadat we er zeker van zijn dat alles duidelijk is kunnen we je aanvraag doorsturen naar de gekozen installateur.

Locatie

Hoe meer zonlicht er op je dak valt, hoe meer energie een zonne-stroomsysteem produceert. Ook op bewolkte dagen wordt er energie geproduceerd, omdat maar een gedeelte van het licht wordt tegengehouden door wolken. In Nederland wordt zo’n 60% van de opgewekte energie opgewekt door diffuus zonlicht. Een 1 kWp systeem levert in Nederland tussen de 750 en 850 kWh per jaar op. De afbeelding hieronder geeft de zoninstraling aan in Nederland:

zonne-insulatie België

Oriëntatie en dakhoek

De optimale oriëntatie van het dak is ongeveer het zuiden, omdat het zonlicht daar het meest op binnenvalt. Een richting tussen zuidwest en zuidoost is nog steeds behoorlijk goed. De dakhoek is in Nederland optimaal op 36 graden, dit heeft te maken met hoe hoog de zon gedurende de dag gemiddeld staat. De oriëntatie en dakhoek hebben bij elkaar een flinke uitwerking op de opbrengst van een zonne-stroomsysteem, want waar een optimaal dak 100% potentie heeft, kan een dak op het noorden onder een verkeerde dakhoek slechts een potentie van 60% hebben. Dit percentage wordt voor je eigen specifieke dak berekend in stap 3 van CompareMySolar stappenplan. In de afbeelding hieronder kun je de waarde van je eigen dak ook opzoeken:

Tilt and Orientation Factor België

Schaduw

Schaduw op een dak met zonnepanelen is heel slecht voor de opbrengst van het zonnestroomsysteem. Kies een gedeelte van je dak uit waar geen of zo weinig mogelijk schaduw valt, een schoorsteen, boom of zelfs lantaarnpaal kan al een rendementsverlies van 50% betekenen omdat alle zonnepanelen in serie geschakeld zijn. Ook een paar bladeren op je zonnesysteem kunnen slecht zijn voor de opbrengst van het systeem omdat de stroom er niet door kan. Er zijn manieren om de invloed van schaduw te verminderen door bijvoorbeeld met meerdere series zonnepanelen te werken of om de opgewekte gelijkstroom al in het paneel om te zetten naar wisselstroom. Voor meer vragen over deze oplossingen kun je terecht bij de installateurs.

Percentage lichtinval met obstakels Schaduwfactor voor energieberekeningen
Heel veel (over 80%) Factor 0.50
Veel (60% - 80%) Factor 0.65
Medium (20% - 60%) Factor 0.80
Weinig (0-20%) Factor 0.90
Geen Factor 1.00

Bron: SAP 2009 standards Table H4, page 63. 

Dakgrootte

Dakgrootte: Een gemiddeld zonnepaneel genereert zo’n 120 Wp per vierkante meter. Voor een 1 kWp systeem is dus een dakoppervlak van ongeveer 8 m2 nodig. Als je kiest voor laag-efficiënte dunne-film zonnepanelen van 60Wp heb je voor een 1 kWp systeem 17 m2 nodig, als je kiest voor een hoog-efficiënt zonnepaneel van 200 Wp kun je een 1 kWp systeem al plaatsen op 5.5 m2. Het systeem van CompareMySolar houdt rekening met de grootte van je dak en laat je alleen maar systemen zien die op je dak passen.

Overzicht - Zonnestroom - Je eigen dak - Subsidies - Financiële haalbaarheid - Zelf zonnepanelen gebruiken