Call me back

030 20 80 549‬

Close
Bel mij terug

Bel mij terug

Vergelijk Terugverdientijd Zonnepanelen

Op deze pagina wordt uitgelegd hoe je zelf de terugverdientijd van zonnepanelen kunt berekenen. CompareMySolar berekent de terugverdientijd voor je eigen dak, op basis van beschikbare zonnepanelen van lokale installateurs, geheel automatisch. Voer je adres in het vak linksboven in, selecteer je eigen dak en vergelijk zonnepanelen op terugverdientijd.

Terugverdientijd berekenen

De terugverdientijd is de tijd die het kost om de investering in zonnepanelen terug te verdienen. Zonnepanelen genereren jaarlijks een bepaald aantal kWh, dat vermenigvuldigd met de elektriciteitsprijs een bepaalde besparing oplevert. Wanneer al die jaarlijkse besparingen bij elkaar opgeteld meer zijn dan de investering in zonnepanelen, is het systeem terugverdiend.

Opgewekt aantal kWh * energieprijs = besparing

Aantal kWh berekenen

Om het aantal kWh te berekenen dat een systeem van zonnepanelen opwekt moet je een aantal dingen weten:

  • systeemgrootte (Wp)
  • dakhoek (graden)
  • dakrichting (graden)
  • zoninstraling (kWh//m2/jaar)

De systeemgrootte is het aantal panelen maal de Wp-grootte van dat paneel. Als je 8 panelen hebt van 250 Wp heb je een systeem van 2000 Wp, oftewel 2,0 kWp. Een systeem van 14 panelen van 195 Wp is 2730 Wp, oftewel 2,7 kWp.

De dakhoek is de hoek van het dak ten opzichte van de horizon. Een plat dak heeft een dakhoek van 0 graden, een rechtopstaande muur is 90 graden, een rechthoekig schuin dak is 45 graden. De dakhoek kan aan de hand van een aantal afbeeldingen worden ingeschat.

De dakrichting is de richting van het dak ten opzichte van het zuiden. De zon komt op in het oosten, staat rond het middaguur pal op het zuiden en gaat onder in het westen. Een dak pal op het zuiden heeft daardoor de hele dag zon, terwijl een dak op het westen vanaf 's middags pas zon ontvangt.

De zoninstraling is de jaarlijkse hoeveelheid zonnestraling die per vierkante meter op het dak valt. Een dak in het zuiden van Nederland ontvangt vaak wel 10% meer zon dan een dak in het noorden van Nederland. Ook maakt het uit of je dicht aan zee woont of niet. Er zijn allerlei bronnen met zoninstralingsdata te vinden, CompareMySolar heeft voor elke lokatie de exacte zoninstraling.

Hiernaast is een voorbeeld te zien van een dak op het zuidwesten met een zonnepotentie van 90%. De output in kWh wordt berekend als Systeemgrootte (kWp) * zoninstraling * zonnepotentie * algemene systeemverliezen (gemiddeld 18%).

Het aantal kWh dat een zonnepaneel produceert neemt per jaar een beetje af, waarbij er vanuit kan worden gegaan dat een zonnepaneel na 25 jaar nog 80% van zijn initiële energieopbrengst over hout. 

Energieprijs

De gemiddelde energieprijs ligt op dit moment op 0,225/kWh. Historisch gezien kun je er van uit gaan dat de energieprijs 5% per jaar stijgt. Elk opéénvolgend jaar wordt de energieprijs dus wat hoger. Dit in combinatie met een langzame afname van de output van het systeem resulteert in een berkening van de terugverdientijd, jaar na jaar, zoals hieronder aangegeven:

 

Calculator Zonnepanelen - Offerte Zonnepanelen - Bespaar op Zonnepanelen - Zonnepanelen Prijs

CompareMySolar - Selecteer je eigen dak en zie je zonnepotentie

Bespaar op Zonnepanelen met CompareMySolar.

Dakselectie

CompareMySolar berekent dakhoek, helling, grootte

Bereken het aantal kWh van zonnepanelen

Voorbeeldberekening aantal kWh.