... Vergelijk & bespaar

Zonnepanelen op je eigen dak?
Voer je adres in en kom er achter!
Home  >  Compare my solar  >  Blog

Ons Blog

NL - SDE subsidie 2011 niet noodzakelijk voor zonnepanelen

November 10, 2010


De Nederlandse markt voor zonnepanelen staat nog altijd in de kinderschoenen. Na een vroege groeispurt rond het jaar 2003 zijn overheids-subsidies een aantal jaren afgeschaft. Sinds in 2008 de SDE subsidie is ingevoerd is de markt weer enigzins aangetrokken, maar is nog altijd erg klein vergeleken bij België (ruim 10 keer meer zonnepanelen) en Duitsland (bijna 400 keer meer zonnepanelen).

Het grote nadeel van de SDE subsidie regeling is dat het middels jaarlijkse loting word vergeven. Deze loting (in Maart) is altijd vele malen overtekend, zodat slechts een klein aantal het ‘recht’ krijgt op subsidie. Doordat de subsidie kan worden aangevraagt voor de werkelijke aanschaf van zonnepanelen maakt vervolgens maar ongeveer een kwart van deze mensen werkelijk gebruik van de subsidie. De subsidie is dus erg beperkt, en word ook nog eens lang niet volledig benut – een rare manier van stimuleren.

Tevens zorgt de SDE subsidie voor extra kosten door de mogelijk verplichte aanpassingen van groepen in de meterkast, de jaarlijkse meetkosten en ‘registratiekosten’ bij Certiq, het correctiebedrag waardoor de subsidie lager kan uitvallen en de administratieve rompslomp.

Echter, het gebruik van SDE subsidie is helemaal niet noodzakelijk. Doordat de hoogte van de subsidie afhankelijk is van de electriciteitsprijs, zal de subsidie bij een stijging van de electriciteitsprijs snel afnemen. De afgelopen jaren is de electriciteitsprijs met 7% gestegen. In de grafiek hieronder ziet u de jaarlijkse opbrengst van een 1 kWp systeem (die 850 kWh per jaar genereerd) onder diverse scenario’s van electriciteits prijzen (start-tarief is 22.5 eurocent):

grafieken subsidie-opbrengsten

Zoals je ziet is het rode deel (de SDE subsidie) een stuk kleiner dan het blauwe deel (de electriciteits-prijs besparing). Sterker nog, gerekend over 25 jaar is het aandeel van de SDE subsidie minimaal. Voor een 3% prijsstijging is de SDE subsidie een kwart van het totaal (2.500 euro ten opzichte van 7.000 euro). Bij een 7% prijsstijging is de SDE subsidie slechts een tiende van het totaal (1.400 euro ten opzichte van 12.000 euro) en bij 10% is de SDE subsidie slechts een twintigste van het totaal (1.000 euro ten opzichte van 19.000 euro). SDE subsidie geeft je in totaal naar verwachting dus slechts tussen de 1.000 en 2.500 euro.

Lokale subsidies op de aanschafsprijs zijn dan een stuk aantrekkelijker. En deze zijn beschikbaar in steeds meer gemeenten. Zoals het overzicht hieronder weergeeft zijn lokale subsidies behoorlijk aantrekkelijk:

overzichts tabel

 

Plaats / Provincie Subsidie Beperkingen Link
Provincie Limburg € 2,00 per Wp Maximaal € 1.500 Limburgse Energie Subsidie 
Provincie Brabant € 500 eenmalig Min. 2 besparende maatregelen Brabant Bespaart
Provincie Utrecht Tot € 5.000 eenmalig Vereist energieadvies van stichting Meer met minder Utrecht
Amsterdam € 1,25 per Wp Maximaal € 750 of 40% van kosten Zon op je dak
Delft € 2,00 per Wp Maximaal € 1.000 excl. bonus  Bestaande stad bespaart
Nijmegen € 200 per paneel Nieuwe ronde start 1 januari 2011 Zonnekracht
Zoetermeer 25% van kosten Maximaal € 2.500  Duurzaam Zoetermeer
Steenwijkerland €2,50 per Wp Maximaal € 6.000  Duurzaam Steenwijkerland

 

De SDE subsidie per 1 januari 2011 gaat waarschijnlijk op de schop een heet dan SDE+. Mogelijk komt er dan een meer aantrekkelijk systeem van feed-in-tarrifs, dat vaste opbrengsten belooft voor langere tijd. Tot hier meer duidelijkheid over is loont het echter vooral de moeite om naar de lokale subsidies te kijken.

Tevens heeft de nieuwe overheid besloten om een verlaagd BTW tarief van 6% ipv 19% toe te passen op de arbeidskosten bij renovatie en herstel. Voor uw zonnepanelen kan dit betekenen dat over de arbeidskosten (ongeveer een kwart van de totaalprijs) minder BTW betaald hoeft te worden. Dit geld tot 1 juli 2011, dus het is zaak er snel bij te zijn.

Begin dus meteen met geld besparen dankzij zonnepanelen op je eigen dak – vul nu je adres in!

Bron: Senternovem, Agentschap NL, Volkskrant, DuurzaamThuis, InfoNu, Ministerie van Financien

NL - 10 verrassende producten met zonnepanelen

November 10, 2010

 

Behalve als zonne-panelen op je dak zijn fotovoltaïsche zonne-cellen in veel meer producten toegepast. Zonne-energie kan hierdoor een invloed hebben op vele situaties in ons dagelijks leven waarbij we ‘mobiele’ electriciteit nodig hebben. Hieronder presenteren wij een overzicht van tien verrassende producten met zonnepanelen:

picture 1-5

1. Mobiele Telefoon: vooral landelijke gebieden in ontwikkelingslanden leven vaak nog zonder electriciteit. Telefoons met zonnepanelen hebben slechts een oplaadtijd van één uur nodig voor een hele dag standby tijd, voor 90 minuten muziek afspelen of voor tenminste 30 SMSjes.  En verkoopprijzen starten bij slechts $59.

2. Vliegtuig: een 1-persoonsvliegtuig voltooide een recordvlucht van 26 uur non-stop (inclusief nacht) met alleen het gebruik van zonnepanelen. Ook al vergen de 12.000 zonne-cellen een vleugelbreedte van wel 63 meter, toch weegt het vliegtuig slechts 1.500 kilogram. Volgende doel: een vlucht rond de wereld

3. Alledaagse producten: zonne-panelen op je dak genereren electriciteit voor gebruik in je huis, maar producten zonder een aansluiting op het stopcontact hebben nog steeds batterijen nodig. Of niet? Zonnepanelen zijn reeds gebruikt in alledaagse producten zoals een gitaar stemmer, een afstandsbediening of een computer keyboard

4. Wegdek: in plaats van rijden op asfalt, waarom laten we auto’s en vrachtwagens niet rijden over een weg gemaakt van zonnepanelen? Het resulterende wegnetwerk zou zichzelf vanzelf terugbetalen, en de electriciteit kan gebruik worden voor borden aan de weg, het opladen van auto’s, en zelfs de electriciteit voor aanliggende huizen. Als alle wegen in de Verenigde Staten zouden worden vervangen door zonnepanelen dan zou dit genoeg electriciteit genereren voor de hele wereld

5. Ruimte-zeilen: eerder al gezien in science fiction films, maar sinds kort daarwerkelijk in gebruik.  Het eerste ruimteschip met een zeil van zonnepanelen is in Juni 2010 gelanceerd en zal gedurende zes maanden naar Venus zeilen, alvorens een drie-jarige reis naar de zon in te zetten. 

picture 6-10

6. Mercedes Dak: in het toekomstige 2012 LKS model is Mercedes van plan om een nieuw uitschuifbaar zonne-dak te gebruiken. Het dak is gemaakt van polymeren en glas, heeft geavanceerde electronica om de transparantie te bepalen en werkt zelfs in extreme klimaten.

7. Parkeerplaats: electrische autos verkopen steeds meer, en we hebben manieren nodig om ze op te laden. Een parkeerplaats met zonnepanelen is een oplossing: je kunt zelf rustig winkelen terwijl je auto zich volledig oplaadt. Ook kleinere parkeerplaatsen met zonnepanelen voor particulieren zijn binnenkort te koop.

8. Electrische fiets: het helpt je om die hoge heuvel op te fietsen, een nieuwe electrische fiets met zonnepanelen heeft slechts twee en een half uur nodig om zichzelf volledig op te laden. Ontwikkeld voor de dagelijkse forens, omdat de fiets kan opladen terwijl je aan het werk bent.

9. Tent: naar een festival gaan kan een modderige ervaring zijn, en het vinden van je vrienden is lastig als je telefoon leeg is. Als oplossing is er nu het comfort van electriciteit en licht in deze unieke zonnetent waarmee je veel vrienden gaat maken.

10. Privé ventilator: hete dag in de zomer? Koel jezelf af met deze mobiele ventilator met zonnepanelen die eenvoudig aan je pet bevestigd kan worden. Verplichte kost voor deze zomer! (Made in China)

Bron: Solarfeeds, BBC, TechCrunch, Wikipedia, Google

NL - De CompareMySolar website lanceert!

November 9, 2010


Vandaag lanceren wij met gepaste trots CompareMySolar, een idee waaraan wij (Stefan en Gertjan) fulltime aan gewerkt hebben sinds augustus 2010. Wij maken de oriëntatie over zonnepanelen simpel en toegankelijk voor alle consumenten. Onze website biedt advies op maat over de zonne-potentie van je eigen dak, en vergelijkt werkelijk beschikbare PV zonne-systemen van lokale verkopers en installateurs.

Tevens geven wij persoonlijk telefonisch advies over zonne-energie aan al onze gebruikers, gedurende een gesprek waarin we al je vragen beantwoorden en de zonne-potentie van je dak controleren. We helpen je om tot drie verkopers / installateurs te selecteren voor het uitbrengen van een offerte of het doen van een gratis en vrijblijvend huisbezoek. En we verbinden je met de bedrijven van je keuze middels een offerte verzoek of een bevestigde afspraak.

Momenteel zijn er al meer dan 30 installateurs bij ons aangesloten in drie landen (Nederland, België, en het Verenigd Koninkrijk) en dit aantal groeit snel. Elke Nederlandse zonne-installateur kan zich bij ons aansluiten, en wij helpen ze om hun marketing kosten te verkleinen en met beter geïnformeerde klanten in contact te komen.

Wij geloven in zonne-energie, en we willen ook jou helpen bij het maken van de juiste keuze – iets wat zeker niet eenvoudig is. Zonnepanelen vergen een grote investering, en er zijn vele panelen en installateurs om uit te kiezen. Prijs is belangrijk, maar kwaliteit is dat ook, en bestaat uit zaken zoals de ervaring van de installateur, erkende keurmerken, materiaalgebruik en referenties van andere consumenten.

Laat CompareMySolar je helpen met de juiste keuze – vul nu je adres in

Auteur: CompareMySolar NL - Stefan